Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

(Συνεντεύξεις της κας Μαρίας Τσουκαλά)

-Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εμπειρίες από τον προεκλογικό αγώνα;
Το ενδιαφέρον του κόσμου για ένα “άλλο” λόγο στην πολιτική. Ένα λόγο που περισσότερο να πιάνει το σφυγμό του κόσμου και τα καινούρια του αιτήματα.
Δεν είναι τα ίδια προβλήματα που θέλουν καινούριες λύσεις. Έχει αλλάξει η μορφή των προβλημάτων, και ο κόσμος ζητάει να μάθει αν οι πολιτικοί έχουν γνώση αυτής της αλλαγής. Ζητάει πολιτικούς που να είναι γνώστες της καθημερινής ζωής του.

-Ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές;
Η θέση αλλάζει. Το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο δεν αλλάζει. Ούτε και ο τρόπος και η θέληση να παρέμβεις στη λύση αυτών που τον καίνε. Η θέση του υποψήφιου βουλευτή είναι αναβάθμιση μόνο ως προς την έκταση των ευθυνών.

-Τι ζητάει σήμερα περισσότερο ο κόσμος;
Να τον ακούνε πριν του μιλήσουν. Για να αρχίσει ένας αληθινός διάλογος πολιτικού πολίτη.

-Και τι μπορεί να προσφέρει ένας πολιτικός;
Αν αξίζει το όνομα πολιτικός, να συνδυάσει το τοπικό αίτημα με το γενικό συμφέρον

-Τελικά γιατί είναι απαραίτητη η αλλαγή σελίδας στη χώρα;
Πρώτα-πρώτα γιατί το παραδέχτηκαν οι κυβερνώντες. 
Και δεύτερον γιατί ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπώ αρθρώνει ένα λόγο ελπίδας και το σπουδαιότερο δείχνει να έχει τη δύναμη και το ανθρώπινο δυναμικό να χαράξει ένα δρόμο για το μέλλον.

-Μπορεί να εφαρμόσει αυτά που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ;
Καμιά κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν μπορεί να εφαρμόσει κανένα πρόγραμμα αν δεν πείσει το λαό. Αυτό προσπαθούμε στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Να πείσουμε ότι με τη θέληση του λαού και τη δική μας προσπάθεια μπορούν να εφαρμοστούν όσα εξαγγέλλουμε. Λαού θέλοντος, που θα έλεγε κι ο Ανδρέας Παπανδρέου

-Μέχρι που μπορεί να φτάσει η υποψηφιότητά σας; Ακόμα και στην κατάκτηση βουλευτικής έδρας;

Η υποψηφιότητά μου φτάνει στο να δώσω καλόν αγώνα προεκλογικά. Για ότι αποφασίσει ο λαός που θα με τιμήσει με την ψήφο του, είμαι έτοιμη. 

----

1. Κυρία Τσουκαλά, ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματά σας, όταν μάθατε για την υποψηφιότητά σας;
Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση γιατί κατάλαβα ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν μένει στα λόγια, αλλά κάνει πράξη την ανανέωση των ψηφοδελτίων του κόμματος και όλου του πολιτικού σκηνικού.
 
2. Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις σας με τους συμπολίτες σας στο νομό, ποια ζητήματα σας θέτουν, τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης; 
Επειδή η περιοχή μας είναι κατεξοχήν αγροτική μου μιλάνε πρώτα από όλα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας. Για το ακριβό κόστος παραγωγής, για την χαμηλή τιμή πώλησης των προϊόντων τους, για τις επιδοτήσεις που θα εκλείψουν, τα δάνεια που τους πνίγουν. Οι έμποροι της περιοχής μας και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την συρρίκνωση του εισοδήματός μας που έχει αποτέλεσμα την μείωση του τζίρου τους, την πληθώρα των ακάλυπτων επιταγών, την απόλυση εργαζομένων και την αύξηση της ανεργίας. Οι αποζημιώσεις και η βοήθεια του κόσμου των πυρόπληκτων περιοχών και ο εμπαιγμός τους από την αποχωρούσα κυβέρνηση. Τα έργα για το λιμάνι της πόλης μας που πρέπει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς ώστε να δοθεί πνοή στην ανάπτυξη του Αιγίου.

 
3. Τί διαφορετικό θα γίνει στη χώρα, αν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση; Θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη του πολίτη στο πολιτικό σύστημα. Θα παταχθούν η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η αδιαφορία. Το κράτος θα τεθεί ξανά στην υπηρεσία του πολίτη και θα πάψει θα είναι το τσιφλίκι μερικών και η ευκαιρία τους για πλουτισμό. Με την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών θα μπορέσει η χώρα μας να βγει από το αδιέξοδο και να μπει επιτέλους σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. 

4. Πολλοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ για "νοικοκύρεμα της οικονομίας με πρόγραμμα 100 ημερών", καθώς και θεωρούν ασαφείς τις εξαγγελίες Παπανδρέου για το ζήτημα. Εσείς τι τους απαντάτε; 
Ο Γεώργιος Παπανδρέου έχει με σαφήνεια εξαγγείλει πέντε νομοσχέδια που θα ψηφιστούν άμεσα από την νέα κυβέρνηση. Είμαι σίγουρη ότι είναι αποφασισμένος και πεπεισμένος ότι η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια και αντοχές και πρέπει να προχωρήσει επιτέλους μπροστά. Δεσμεύτηκε για την αύξηση μισθών και συντάξεων, την παροχή επιδόματος αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους, την διάθεση ποσοστού 5% του Α.Ε.Π για την παιδεία, την αύξηση του επιδόματος της ανεργίας, το πάγωμα των δανείων για αυτούς που δεν είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν, την χρηματοδότηση και υποστήριξη νέων δραστηριοτήτων και τεχνολογιών, που θα στοχεύουν στην πράσινη ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στο καθαρό περιβάλλον. 

 
5. Μια νέα υποψηφιότητα και δη γυναικεία, όπως η δική σας, πώς αντιμετωπίζεται από τους συμπολίτες σας; 
Με πολλή μεγάλη ικανοποίηση και ζεστασιά. Ο κόσμος ξέρει ότι οι σημερινές γυναίκες είμαστε καταξιωμένες, ενημερωμένες, με άποψη και προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων που μας ταλανίζουν και ότι για την αντιμετώπισή τους θέλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε με τις γνώσεις μας, τις οργανωτικές ικανότητές μας, την φαντασία, την κοινωνική ευαισθησία και τον δυναμισμό μας.

 
6. Παρατηρούμε ότι στις συναντήσεις σας με τους πολίτες, ακούτε προσεκτικά τον καθένα τους και δείχνετε ειλικρινές ενδιαφέρον. Αυτόν τον αληθινό διάλογο δεν τον συνηθίζουν οι πολιτικοί... ή μήπως κάτι αλλάζει; 
Δεν είμαι και ούτε θα γίνω ποτέ επαγγελματίας πολιτικός, όπως αυτοί που βγαίνουν από την πολιτική πλουσιότεροι, αλλά όχι ενδοξότεροι. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά, από οποιαδήποτε θέση, γιατί πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι το επίκεντρο της πολιτικής. Άλλωστε λόγω του επαγγέλματός μου, πάντα ο άνθρωπος και τα προβλήματά του, ήταν προτεραιότητα για μένα. Ο κόσμος θέλει πλέον πολιτικούς με ήθος και αξιοπρέπεια, αυτούς που μπορούν να τους εμπνεύσουν πάλι εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, ελπίδα, όραμα και τη βεβαιότητα ότι επιτέλους κάτι θα αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Η σημερινή κοινωνία έχει προχωρήσει μπροστά, έχει αρνηθεί από καιρό τις ξεπερασμένες πολιτικές και συμπεριφορές και επιλέγει σήμερα αυτούς που έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της.

 
7. Τι σημαίνει "καλός προεκλογικός αγώνας" για εσάς; 
Αυτός που γίνεται με ήθος και αξιοπρέπεια, σεβασμό στους πολίτες και στους συνυποψήφιους όλων των κομμάτων. Αυτός που δεν εξαπατά τους συμπολίτες μας για την υφαρπαγή της ψήφου τους. Αυτός που είναι αληθινός και σας βεβαιώνω ότι ο κόσμος είναι ικανός να διακρίνει την αλήθεια και αυτούς που την πρεσβεύουν. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: